Τα 4 πιο συχνά λάθη στην καταπολέμιση του κηρόσκωρου.

 

Ο καλοκαιρινός τρύγος θα αρχίσει σε λίγο, και οι κηρήθρες, είτε θα ξαναμπούν στα μελίσσια, είτε θα αποθηκευτούν για αργότερα. Ο κηρόσκωρος είναι ένας εχθρός των μελισσών που παραμονεύει στην αποθήκη, γι’αυτό και οι μελισσοκόμοι πρέπει να είναι σε επαγρύπνιση.

 
κηρόσκωρος 3

 

1. Βάζετε τις κηρήρες στην κατάψυξη, αλλά όχι τα πατώματα;
Από τα συχνότερα λάθη είναι να βάζουμε μόνο τις κηρήθρες στην κατάψυξη. Πού συχνά, η πεταλούδα του κρόσκωρου γεννά στο ξύλο στο εσωτερικό της κυψέλης, οπότε ακόμα και να έχουν περαστεί τα πλαίσια από την κατάψυξη, οι κάμπιες που θα εκκολαφθούν να αρχίσουν να τρώνε τις κηρήθρες. Για το λόγο αυτό, πρέπει να μπαίνουν την κατάψυξη και τα πατώματα (όροφοι) 

                                                               
                           Στοίβες με πατώματα και κηρήθρες, που έχουν περάσει από κατάψυξη

2. Χρησιμοποιείτε φθηνές-λεπτές σακούλες σκουπιδιών για τη συσκευασία τους;
Οι φθηνές αυτές σακούλες είναι συχνά πολύ εύκολο να τρυπήσουν, και να εισχωρήσει μέσα ο κηρόσκωρος. Καλό θα είναι λοιπόν, οι σακούλες που διαλέγουμε να είναι από χοντρό πλαστικό υλικό, ώστε να είναι ανθεκτικές.

                                                                                                               

 Πατώματα καλά κλεισμένα μετά την κατάψυξη


3. Βάζετε τα πλαίσια και τις κυψέλες στην κατάψυξη μόνο για λίγες ώρες;
Οι κηρήθρες πρέπει να μείνον στην κατάψυξη τουλάχιστον για ένα 24ωρο. Επειδή είναι σφραγισμένα με πλαστικό, μεσολαγεί το ξύλο και το κερί, και έτσι η θερμοκρασία μέσα στην αποθηκευμένη κυψέλη αργεί να φτάσει παντού στους -4 βαθμούς. Όσο πιο πολλές μέρες (μέχρι 3 είναι αρκετά) μπορείτε να κρατήσετε τα πλαίσια στον καταψύκτη, τόσο καλύτερα.

4. Δεν έχετε καταψύκτη, και βάζετε μόνο λεβάντα;
Η λεβάντα όντως απωθεί τον κηρόσκωρο. Απωθεί σημαίνει δεν τον αφήνει να πλησιάσει. Είστε σίγουροι όμως ό,τι αυτός δεν έχει ήδη γεννήσει μέσα στην κυψέλη; Τις περισσότερες φορές, αυτό έχει συμβεί! Η λεβάντα είναι μόνο προστατευτικό μέσο, η κατάψυξη είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για την αποτελεσματική καταπολέμιση το κηρίσκωρου.,

 

kypseli.blogspot.