Ο κηρόσκορος είναι μια νυκτόβια πεταλούδα που δραστηριοποιείται όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 12 βαθμούς Κελσίου.
Μετά τον μήνα Μάιο και κάποιες φορές όταν ο καιρός είναι ζεστός από μέσα Απριλίου μέχρι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο αρχίζουν και γεννούν, σε μέρη που υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αναπτυχθούν οι προνύμφες τους.

 Στις γωνίες και στις σχισμές οι τρύπες μέσα στις κυψέλες που καταφέρνουν να εισέλθουν. 

 Στις κυψέλες και τις κηρήθρες των αδύνατων μελισσιών 

 Στις παρατημένες κυψέλες στις γωνίες των μελισσοκομείων μας αλλά και των αποθηκών μας 

 Στις παλαιές κηρήθρες που υπάρχουν χωρίς να έχουμε λάβει κάποια μέτρα για την καταστροφή τους, λιώσιμο, συσκευασία για μεταφορά τους σε τσουβάλια ή χαρτοκιβώτια καλά κλειστά και σφραγισμένα 

 Στις κηρήθρες που τρυγήσαμε και αργούμε πάνω από 2 μέρες να τις τοποθετήσουμε για γλείψιμο ξανά στα μελίσσια από όπου τις πήραμε. 

Ακόμη και μετά τον τρύγο αν αργήσουμε πάνω από 2 ημέρες να βγάλουμε τα μέλια υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να γεννήσει πάνω τους ο κηρόσκορος.
Καταφέρνει να μπει σε χώρους που πιστεύουμε πως τους έχουμε ασφαλίσει πολύ καλά, από την παραμικρή χαραμάδα που θα βρει ή αφήσουμε χωρίς να την κλείσουμε ερμητικά όλες τις σχισμές , περνάει με μεγάλη ευκολία, αυτό το οφείλει και στην πολύ λεπτή πούδρα που έχει πάντα στα φτερά της, την βοηθά με λίγη προσπάθεια να ΄΄γλιστρά΄΄ από τα κενά των πατωμάτων ή από την μη τέλεια εφαρμογή πατώματος με γονοφωλιά.
Ο κύκλος ζωής Τα αυγά από την ώρα που θα γεννηθούν, σε κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμότητας εκκολάπτονται από 3 έως 15 ημέρες.
Η τοποθέτηση τους κατά την γέννα είναι ανάλογη με την τοποθεσία που θα γεννηθούν αλλά και από το πόσο θα ενοχληθεί ο θηλυκός κηρόσκορος την ώρα της γέννας.
Συνήθως γεννά στις γωνίες τις κυψέλης, πάνω στους κηρηθροφορείς των πλαισίων, στα τοιχώματα της κυψέλης και περισσότερο στις κηρήθρες.
Προτιμά πάντα τις παλαιές σκουρόχρωμες κηρήθρες, εκεί υπάρχει πάντα σίγουρο φαγητό για την ανάπτυξη των σκουληκιών του κηρόσκορου.
Οι προνύμφες μεγαλώνουν και αρχίζουν να διασκορπίζονται μέσα στην κυψέλη και πάνω στις κηρήθρες, ανοίγοντας στοές, κατατρώγοντας την κηρήθρα με τα υπολείμματα γύρης, μελιού και τα κουκούλια των μελισσών.
Με επάρκεια τροφών και κατάλληλη θερμοκρασία οι προνύμφες αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, η τροφή που καταναλώνει βοηθά να δημιουργήσει μετά το κουκούλι της, πράγματι σε 20 ημέρες πλέκει το κουκούλι και αρχίζει η μεταμόρφωση σε ολοκληρωμένο και ακμαίο έντομο.
Τρυπά το κουκούλι εξέρχεται και είναι έτοιμο ξανά να αρχίσει την διαδικασία του ζευγαρώματος και της αναπαραγωγής, με την γέννηση 300 έως 500 αυγών.
Από την ώρα που θα εξέλθουν από το κουκούλι τους δεν τρέφονται ούτε έχουν την ανάγκη να πιουν νερό και ζούνε περίπου ένα μήνα.