Κρας τεστ σκευασμάτων κατά της Βαρρόα που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι έγινε στην Ισπανία...Ενδιαφέρον αποτελέσματα!!!

 
 

Ισπανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων και Αγροβιολογίας της Σαλαμάνκα σκέφτηκαν το αυτονόητο.
Να δοκιμάσουν τα σκευάσματα που κυκλοφορούν για την καταπολέμηση της Βαρρόα για να διαπιστώσουν πιο δουλεύει και πιο όχι ή πιο δουλεύει καλύτερα ίσως.

Σκευάσματα κατά της Βαρρόα λοιπόν.

Δοκιμάστηκαν διάφορα σκευάσματα και δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούν οι Ισπανοί μελισσοκόμοι, μιας που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο την ανθεκτικότητας που αποκτάει η βαρρόα στις δραστικές ουσίες.

Όπως επίσης θέλησαν να δουν την υπολειμματικότητα που αφήνουν αυτές στις κερήθρες των μελισσών.
Στις δόκιμες ελέγχθηκαν τόσο συμβατικά όσο και βιολογικά δραστικά συστατικά.
Άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα δε νομίζετε;

Δοκιμάστηκαν amitraz, Κουμαφός, fluvalinate,Οξαλικό οξύ, και εντομοπαθογόνοι μύκητες.

Για την διεξαγωγή της έρευνας χωρίστηκαν 8 διαφορετικές ομάδες για να δοκιμάσουν 8 διαφορετικά προϊόντα.
Πριν την έναρξη έγινε έλεγχος προσβολής από βαρρόα στα μελίσσια και χρησιμοποιήθηκαν χαρτόνια για να μετρηθούν τα ακάρεα που τελικά έπεσαν μετά από την έρευνα.Μάλιστα οι βασίλισσες περιορίστηκαν σε κλουβάκια ώστε να μην υπάρχει γόνος να κρυφτεί η βαρρόα για να είναι αξιόπιστη η έρευνα και η δράση των προϊόντων.

Στο κλουβάκι η περιορισμένη βασίλισσα
Η τιμή που έχει οριστεί ώστε να υπάρξει έλεγχος της προσβολής από μια δραστική ουσία είναι το 95%.
Αν δηλαδή δεν έχουμε τέτοια υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας τοτε πολύ σύντομα ο μελισσοκόμος θα υποχρεωθεί να κάνει και δεύτερη και τρίτη εφαρμογή.


Αποτελέσματα:
ΑΜΙΤΡΆΖΗ (APITRAZ): Η αποτελεσματικότητα που επετεύχθη ήταν στο 89,72% όταν χρησιμοποιήθηκαν οι νέες ταινίες apitraz.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί η βέλτιστη τιμή του 95%, η amitraz έδειξε ότι μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό όπλο για τον έλεγχο της βαρρόα.


Ταινίες apitraz

Το Κουμαφός
Χρησιμοποιήθηκε το σκεύασμα (CheckMite) και είχε αποτελεσματικότητα  78,48%
Το Κουμαφός δεν έχει δείξει καλή αποτελεσματικότητα ενάντια βαρροα.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής, πιστεύουμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα ανθεκτικότητας που απέκτησε η βαρρόα στο Κουμαφός πιθανώς λόγω της χρήσης του για χρόνια χωρίς μια σωστή εναλλαγή των δραστικών ουσιών ανα τακτά χρονικά διαστήματα από τους μελισσοκόμους.
Επιπλέον η παραμονή αυτής της δραστικής ουσίας μέσα στο κερί σε μικρές ποσότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως οδήγησε σε αυτή την ανθεκτικότητα της βαρρόα.

Ταινίες CheckMite

Το Fluvalinate
Χρησιμοποιήθηκε το (Apistan) και είχε αποτελεσματικότητα 70.20%
Επίσης η χαμηλή αποτελεσματικότητα του σκευάσματος φαίνεται πως οφείλεται στην ανθεκτικότητα που απέκτησε η βαρρόα και στην fluvalinate.
Και αυτή η δραστική ουσία παραμένει στην κηρήθρα για μεγάλο διάστημα.

Ταινίες Apistan

Οξαλικό οξύ

Έγιναν δοκιμές και με την μέθοδο της ενστάλαξης και με την μέθοδο της εξάχνωσης.

Στην πρώτη περίπτωση σε ένα διάλυμα που παρασκευάζεται σε νερό προστέθηκαν 50% ζαχαρη και 45 γραμμάρια οξαλικού οξέος ανά λίτρο 99% καθαρότητας.
Μέσα από μια 50cc σύριγγα έπεσαν ανά κυψέλη, 5ml ανα πλαίσιο με πληθυσμό.

Για εξάχνωση οξαλικό οξύ χορηγήθηκαν με έναν επαγγελματικό εξαχνωτή 2 γραμμάρια οξαλικού οξέος με καθαρότητα 99% σε αέρια κατάσταση σε κάθε κυψέλη, για περίπου ένα λεπτό, δύο φορές μέσα σε μια  εβδομάδα. 

Αποτελέσματα:
Στην μέθοδο με την ενστάλαξη: η αποτελεσματικότητα του ήταν 88,08%
Πιστεύουμε όμως πως αν και δεν φτάσουμε το 95%, η απόδοση θεωρείται καλή δεδομένου ότι είναι ένα οργανικό οξύ και όχι ένα σύνθετο ακαρεοκτόνο, και δεν έχει κανένα πρόβλημα συσσώρευσης υπολειμμάτων στο κερί ούτε και ανθεκτικότητα έχει αποκτηθεί από την βαρρόα.
Ως εκ τούτου, το οξαλικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό προϊόν για τον έλεγχο varroosis, ή τουλάχιστον να χρησιμοποιείται ως ένα συμπλήρωμα σε χημική θεραπεία.

Ενστάλαξη οξαλικού οξέως

Εξάχνωση οξαλικου οξεως:
Η αποτελεσματικότητα  65.01%
Η απόδοση που πήραμε σε δύο διαδοχικές εξαχνώσεις οξαλικού οξέος έχει αποδειχθεί ανεπαρκής, έτσι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάθε περίπτωση ως μια συμπληρωματική μέθοδο με άλλη θεραπεία κατά varroosis.
Η εξάχνωση Ο.Ο δεν δημιουργεί προβλήματα υπερβολικής συσσώρευσης υπολειμμάτων στο κερί.

Εξάχνωση Οξαλικού οξέως

ΔΟΚΙΜΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ TC11 και μύκητες Tc3398 Tolypocladium cylindrosporum

Πάνω στα πλαίσια των κυψελών τοποθετήθηκε ένα τρυβλίο δεξτρόζης πατάτας με το μυκήλιο του στελέχους TC11 και Tc3398 T.cylindrosporum εντομοπαθογόνων μυκήτων, τρεις φορές για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, μετά τον εγκλωβισμό των βασιλισσών για 25 ημέρες.

Απόδοση είναι 63,14%

Η απόδοση που επιτυγχάνεται είναι χαμηλή, αλλά αποδεκτή, είναι ένας βιολογικός παράγοντας.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το στέλεχος θα μπορούσε να ληφθεί ως σημείο εκκίνησης για περαιτέρω μελέτες.

Στελέχη μύκητα Tolypocladium cylindrosporum

Αυτή ήταν η έρευνα που αφορούσε την βαρρόα.
Υπάρχει και το δεύτερο σκέλος της που δείχνει την ακριβή υπολειμματικότητα στο κερί μα ούτε εγώ την πολυκαταλαβαίνω ούτε εσείς θα την καταλάβετε, αφού απευθύνεται κυρίως σε επιστήμονες.
Θεωρώ ωστόσο εξαιρετικό το ότι οι Ισπανοί ερευνητές δεν διστάζουν να δώσουν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα παρόλο που αυτά αφορούν επώνυμα σκευάσματα, δεν μένουν δηλαδή μόνο στις δραστικές ουσίες παρα μιλάνε και για την μάρκα του σκευάσματος.
Θυμάμαι και φρίττω πως όταν το ΑΠΘ βρήκε 17 βανίλιες του εμπορίου τοξικές για τις μέλισσες με ανεβασμένη την HMF ανακοίνωσε το εύρημα του χωρίς να ονομάσει ποιες βανίλιες είναι, κι όταν ζήτησα να τις κατονομάσουν για να φυλαγόμαστε μου απάντησαν ότι δεν είναι δική τους δουλειά αυτό.  
Τέλος πρέπει να προσεχθεί ότι η δόση του Οξαλικού οξέως που ερεύνησαν οι Ισπανοί ερευνητές ήταν εντελώς διαφορετική από την δόση που μας δίνουν οι Έλληνες ερευνητές.
Εδώ είναι λίγο μπέρδεμα, μιας που γενικά ούτε στην Ελλάδα οι ερευνητές δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους ποια είναι η σωστή δόση.
Θα έλεγα καλύτερα να ακούτε τους Έλληνες ερευνητές στο θέμα αυτό, τουλάχιστον αν χαθούν μελίσσια να μπορέσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον για εξηγήσεις... 

Ερευνα: 
Maria Dolores Sanchez Escudero τεχνικός της μελισσοκομίας COAG Σαλαμάνκα
Συνεργασία: 
Fernando Calatayud Tortosa 
Τεχνικός Σύνδεσμος APIADS την Προστασία της Υγείας
Συνεργασία: 
Mª Jesús Sánchez Martín 
Iñigo González Zabalgogeazcoa 
Ερευνητές CSIC Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων και Αγροβιολογίας (IRNASA)
CSIC 
Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων και Αγροβιολογίας (IRNASA)
COAG 
SALAMANCA
PROVINCIAL 
Σαλαμάνκα