Το βαρρόα, το μικρό παράσιτο της μέλισσας έχει ένα κύκλο ζωής αυστηρά καθορισμένο και συνυφασμένο με αυτό του γόνου της μέλισσας. Ας μελετήσουμε με λεπτομέρεια τη ζωή του. Μάθε τον εχθρό σου για να τον αντιμετωπίζεις ευκολότερα! 

Αν θεωρήσουμε ως αρχική κατάσταση την ύπαρξη ενός βαρρόα στην πλάτη μιας μέλισσας στο τέλος του Νοέμβρη. Πρόκειται για θηλυκό βαρρόα, γονιμοποιημένο μεν, μη ικανό να διατηρήσει το γόνιμο σπέρμα για καιρό δε! Αυτό σημαινει πως όσο καιρό θα μείνει στην πλάτη της μέλισσας χωρίς την ύπαρξη γόνου στα κελιά, θα χάσει την ικανότητα του να γεννάει θηλυκά. Ναι μοιάζει αρκετά στις μέλισσες. Έτσι όταν στο τέλος του χειμώνα η βασίλισσα αρχίσει να γεννά και πάλι αυγά στις κερήθρες, το βαρρόα θα τρέξει, θα γεννήσει μέσα στο κελί του γόνου και θα αρχίσει η διαδικασία αναπαραγωγής. Ας τη δούμε πιο αναλυτικά εδώ για να καταλάβουμε τι συμβαίνει μέσα στο κελί.

Το πρώτο αυγό βαρρόα που θα εκκολαφθεί θα είναι αρσενικό (μη γονιμοποιημένο) και αυτό θα ζευγαρώσει με το θηλυκό μέσα στο σφραγισμένο κελί. Ετσι τα γονιμοποιημένα πλέον θηλυκά θα βγουν από το κελί μαζί με τη νεαρή μέλισσα.

Αυτά θα τραφούν με την αιμολέμφο των μελισσών για 2-3 μέρες ή και παραπάνω ώστε να είναι ικανά να αναπαραχθούν ξανά! Όταν είναι έτοιμα για αναπαραγωγή, ψάχνουν μια προνύμφη (λάρβα) 5 ημερών πριν ακριβώς σφραγιστεί το κελί της. Τα ακάρεα βαρρόα είναι τυφλά και βρίσκουν την προνύμφη από τη μυρωδιά που βγάζει για να δώσει το σήμα ότι θέλει σφράγισμα!

Στη συνέχεια εισβάλουν στο κελί και μέσα στην τροφή του γόνου και βγάζουν έξω μόνο το πόδι τους, που έχει και το όργανο αναπνοής πάνω του. Αφού το κελί σκεπαστεί, η προνύμφη σύντομα εξαντλεί το φαγητό και φτιάχνει το κουκούλι της. Εδώ είναι η στιγμή που δρα το βαρρόα. Πρώτα σημαδεύουν τη θέση τους τοποθετώντας τα περιττώματα τους στο πάνω τοίχωμα του κελιού.

Αυτό είναι το εναρκτήριο σημείο και εδώ κάνουν τα αυγά τους. Αφού αφήσουν ένα σωρό από περιττώματα πάνε να τραφούν. Δεν μπορούν να τρυπήσουν το ελαστικό δέρμα της προνύμφης με το όργανο προβοσκίδα τους, κι έτσι πρέπει να μασήσουν λίγο για να ανοίξουν μια μικρή τρύπα, διαδικασία που παίρνει μερικές ώρες. Μετά το πρώτο γεύμα επιστρέφουν στο αρχικό σημείο και ξεκουράζονται.

Τρώνε περιστασιακά και κάνουν το πρώτο αυγό στο σημείο που ξεκίνησαν (στην κορυφή του κελιού) 8-16 ώρες μετά το πρώτο γεύμα. Αυτό συνήθως γίνεται στο τέλος της πρώτης μέρας του σφραγίσματος του κελιού. Το αυγό κολλάει στο τοίχωμα του κελιού με ένα βλεννώδες υλικό.

Η εμβρυακή ανάπτυξη αρχίζει μέσα στο αυγό και μέσα σε 24-30 ώρες θα γίνει μια εξάποδη προνύμφη. Η νεογέννητη προνύμφη θα τραφεί από την ίδια οπή που άνοιξη η μητέρα της. Το αρσενικό βαρρόα θα γίνει ενήλικο μέσα σε 6-7 μέρες και το θηλυκό σε 8! Τα νεαρά ενήλικα θα ζευγαρώσουν μέσα στο σφραγισμένο κελί. Τα αρσενικά ακάρεα και τα ανώριμα θηλυκά πεθαίνουν μετά την έξοδο της μέλισσας από το κελί. Οι εργάτριες μέλισσες συνήθως σφραγίζονται για 12 μέρες. Ο αριθμός των βαρρόα διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης που σημαίνει ότι μία ή δύο κόρες θα είναι ικανές να ωριμάσουν και να αφήσουν το κελί.

ellinikomeli.gr