Γενικοί κανόνες που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των παγίδων σύλληψεις αφεσμών.

Οι παγίδες των αφεσμών είναι μια παλιά ιστορία, ξεκίνησε από την ανάγκη των μελισσοκόμων να συλλάβουν τα μελίσσια όταν αυτά σμηνουργούσαν, δεν μπορούσαν λόγω κατασκευής των τότε κυψελών(κοφίνια, κουβέλια, κλπ) να τα επιθεωρούν τακτικά για να προλαμβάνουν τους αφεσμούς και ήταν αναγκασμένοι να θεραπεύουν αυτές τις καταστάσεις όταν αυτές συνέβαιναν.
Η πρόληψη και η καταστολή σμηνουργίας ήταν λέξεις άγνωστες στο μελισσοκομικό λεξικό της πλειονότητας των μελισσοκόμων, μέχρι την δεκαετία του ’70 στην Ελλάδα. Με την ευρεία διάδοση των κυψελών κινητών πλαισίων αλλάξανε τα δεδομένα και στον τομέα αυτό. Μπορούμε εύκολα πλέον να γνωρίζουμε και την ώρα που θα σμηνουργήσει ένα μελίσσι και να προλάβουμε ή να καταστείλουμε αυτή την κίνηση του. 

Γενικοί κανόνες που μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των παγίδων σύλληψεις αφεσμών

  • Το μέγεθος της παγίδας

Μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο καθώς οι ανιχνεύτριες μέλισσες αναζητούν την καταλληλότερη θέση προκειμένου τελικά θα εγκατασταθεί το μελίσσι. Οπότε μια πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη παγίδα ίσως να μην είναι αρκετά ελκυστική. Συνηθέστερα χρησιμοποιούνται κυψέλες κανονικές ή μικρές των 5 πλαισίων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν καλάθια ανάστροφα τοποθετημένα ή κρεμασμένα. Διαστάσεις για κωδωνοειδείς παγίδες που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία είναι περίπου 40cm ύψος, 40cm διάμετρος στο επάνω μέρος και 26cm στο κάτω μέρος. Ο όγκος μιας τέτοιας κατασκευής είναι κατά προσέγγιση 31 λίτρα. Μικρότερος όγκος (24 λίτρα) δεν είχε τόσο ικανοποιητικά αποτελέσματα. Στο σημείο της ένωσης της βάσης με τα τοιχώματα, ανοίγεται μία είσοδος 3 περίπου εκατοστών 
Το υλικό είναι προτιμότερο να είναι ξύλο ή πολτός ξύλου ή πολτός συμπιεσμένου χαρτιού. Το πλαστικό δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις παλιές μας κυψέλες.

  • Προφυλάξεις από καιρικά φαινόμενα (αέρας, βροχή, πολύ ήλιο κτλπ.)

Oι ανιχνεύτριες μέλισσες δίνουν μεγάλη σημασία στην νέα αποικία ώστε να προφυλάσσεται από τον αέρα, βροχή, και τον πολύ ήλιο.

  • Τοποθέτηση των παγίδων σε υπερυψωμένα σημεία

Καλό είναι να βρίσκονται και σχετικά υπερυψωμένα (3 μέτρα) παρά στο έδαφος. Η ανύψωση των παγίδων θα αποτρέψει την παρουσία και άλλων εισβολέων, όπως των ποντικιών. 

  • Απόσταση παγίδων μέχρι 150 μέτρα

Οι παγίδες θα πρέπει να τοποθετούνται σε ακτίνα μέχρι 150 μέτρα γύρω από το μελισσοκομείο μας για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία.

  • Παρουσία κάποια προσελκυστικής ουσίας

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η παρουσία κάποια προσελκυστικής ουσίας. Η φερομόνη βασίλισσας αποτελεί ένα καλό δόλωμα, η παρουσία της οποίας μπορεί να προσελκύσει ακόμα και μικρές ομάδες μελισσών, πιθανότατα ανιχνευτριών ή παραπλανημένων. 

Οι ψευδό φερομόνες χρησιμοποιούνται ευρέος στην Ευρώπη και στην Αμερική με μεγάλη επιτυχία. Είναι μικροί σωλήνες από μια χημική ουσία που προσελκύει της ανιχνέυτριες μέλισσες που ψάχνουν για καινούργια αποικία. Παρακάτω θα δείτε πως τοποθετούνται οι ψευδό φερομόνες μέσα στην κυψέλη.

 

Εναλλακτικά προτείνεται η χρήση λεμονιού ή μελισσόχορτου ή άρωμα (εσάνς) μελισσιού στο εσωτερικό της κυψέλης. Για το σκοπό αυτό κυκλοφορούν στην αγορά εμπορικά σκευάσματα με τέτοιες ιδιότητες. Έχει βρεθεί επίσης ότι η παρουσία παλαιών κηρηθρών λόγω των οσμών που φέρουν μπορούν να προσελκύσουν. Καλό είναι όμως να αποφεύγονται καθώς είναι εύκολο να προσβληθούν από κηρόσκωρο ή να αποτελέσουν ακόμα και εστία μόλυνσης. Έτσι απουσία φερομόνης βασίλισσας, και κηρηθρών, η προτιμότερη λύση είναι η χρησιμοποίηση μιας κυψέλης που πριν είχε εγκατασταθεί μελίσσι (για να εκμεταλλευτούμε τις φερομόνες που αφήνει) και στη συνέχεια επίχρισμα εσωτερικά με κερί και μελισσόχορτο ή λεμόνι. 

Συνταγή για παρασκευή αλοιφής προσέλκυσης αφεσμων

100 γραμ. κερί, 150 γραμ μαύρο γλυκό κρασί, 30 γραμ. μέλι, άνθη από τριανταφυλλιά και μελισσόχορτο.