Συνταγή διεγερτικής τροφοδοσίας

 

Διεγερτική τροφοδοσία χρησιμοποιούμε μόνο ελληνική ζάχαρη, όχι εισαγόμενη, γιατί υπάρχουν χώρες που δεν έχουν

απαγορεύσει τη χρήση νεονικοτινοειδών φαρμάκων στις καλλιέργειες τους. Αυτά είναι διασυστηματικά, δηλαδή περνάνε

μέσα από τον οργανισμό στων μελισσών και σαν ξενόβια αποβάλλονται με το νέκταρ για να τα βρούμε στο μέλι.

Η διεγερτική τροφοδοσία γίνεται σε μικρές δόσεις καθημερινής κατανάλωσης, για να μην αποθηκεύεται στο μέλι.

Γίνεται βέβαια πάντα το σούρουπο, που μαζεύονται οι μέλισσες στην κυψέλη τους, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος λεηλασίας 

Η διεγερτική τροφοδότηση γίνεται για 15 μέρες, αλλά σε χρόνο μέχρι 2 μήνες πριν την έναρξη της κύριας ανθοφορίας.

 

Συνταγή παρασκευής του ζαχαροζύμαρου

Και να παραθέσουμε και τη συνταγή παρασκευής του ζαχαροζύμαρου, από έγκριτη πηγή του περιοδικού Μελισσοκομικό Βήμα

της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος( ΟΜΣΕ ), τεύχος 55, σελίδες 35 και 36 άρθρο του κ. Πανταζή Χρυσοβαλάντη,

Γεωπόνου και Μελισσοκόμου, που τον ευχαριστούμε, όπως και το περιοδικό μας.

Η συνταγή: 100 κιλά ζάχαρης άχνης χωρίς άμυλο, 7 λίτρα νερό και 300-400 γραμμάρια γύρης,

(εμείς να προτείνουμε την πολύχρωμη που είναι ποικιλία από πρωτεΐνες και δικής μας προέλευσης)για να αποφύγουμε μολύνσεις.

Αλλά και η ζάχαρη να είναι Ελληνική, όχι εισαγόμενη, ιδίως από Βαλκανικές χώρες, που δεν έχει απαγορευτεί η χρήση των

νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες και εφαρμόζεται το επικίνδυνο και διασυστηματικό ιμιντακλοπρίντ.

Τα πιο πάνω υλικά τα ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι που να μην κολλάνε στη χούφτα μας.

Γίνεται μαλακό και δεν πετρώνει. Και αν του προσθέσουμε και ένα κιλό σκόρδα λιωμένα στο μπλέντερ με λίγο νερό, για να μπουν στο ζύμωμα,

είναι καλό κατά της νοζεμίασης, στην τροφοδοσία του ξεχειμωνιάσματος, που δεν έχουμε φάρμακα να την αντιμετωπίσουμε.

Όχι όμως τώρα, γιατί θα πάρουμε σκορδόμελο. Η μεγάλη ποσότητα που βασίστηκε η συνταγή δίνει και τις μικρές αναλογίες της με υπολογισμό,

αλλά δεν κάναμε υπολογισμούς παρέκκλισης από το πρωτότυπο, αφού την ιστοσελίδα μας την επισκέπτονται και μεγαλομελισσοκόμοι, τους οποίους και σωστά είχε υπόψη της η συνταγή.