Πανελλήνιο Δίκτυο Μελισσοκομικής Οδικής Βοήθειας

 
 
Τον περασμένο Απρίλη η Ο.Μ.Σ.Ε. ξεκίνησε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο οδικής βοήθειας από μελισσοκόμους για μελισσοκόμους και για όποιον άλλο βέβαια χρειαστεί τις ειδικές μας ικανότητες!

Όλοι φανταζόμαστε (και μερικοί δυστυχώς γνωρίζουμε) τις συνέπειες ενός τροχαίου ατυχήματος κατά τη μεταφορά μελισσιών. Είναι αυτονόητο ότι χωρίς έναν μελισσοκόμο επί τόπου, ούτε τα θύματα μπορούν να βοηθηθούν ούτε τα μελίσσια του συναδέρφου να ...σωθούν. Αλλά ακόμα και μια βλάβη στο φορτηγό μας κατά τη μεταφορά δεν είναι μικρό κακό, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Επιπλέον, σε περίπτωση πυρκαγιάς, όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο ιδιοκτήτης τους, κάποια μελίσσια μπορούν να σωθούν από τους εθελοντές
του δικτύου.
 
                               .    

Η δημιουργία αυτού του δικτύου πήρε περισσότερο από όσο πιστεύαμε αλλά πλέον είναι έτοιμη και καλύπτει όλους τους νομούς της ηπειρωτικής χώρας και πολλά νησιά. Ευχαριστούμε όλους τους Μελισσοκομικούς Συλλόγους και τα Μελισσοκομικά Κέντρα για τη βοήθειά τους.
Η λίστα βεβαίως παραμένει ανοιχτή για όσους θέλουν να συμμετάσχουν και θα ενημερώνεται συνεχώς. 
"H Μελισσοκομική Οδική Βοήθεια (Μ.Ο.Β.) είναι μία συνεχώς αυξανόμενη ομάδα μελισσοκόμων, βασισμένη στον εθελοντισμό, που σκοπό έχει να προσφέρει βοήθεια στους συναδέλφους μελισσοκόμους σε περιπτώσεις όπου οι αρχές (αστυνομία, πυροσβεστική) αλλά και οι ιδιωτικές οδικές υστερούν.
Λόγω της ιδιαιτερότητας της μελισσοκομίας, όπου οι μεταφορές είναι απαραίτητες για την επίτευξη παραγωγής, ο κίνδυνος ατυχήματος ή εκτενούς μηχανικής βλάβης στην διαδρομή δεν είναι αμελητέος. Έτσι η Μ.Ο.Β. εστιάζοντας στο ζωντανό κεφάλαιο, δηλαδή στα μελίσσια, οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει είναι η μεταφορά αυτών σε περίπτωση που το όχημα που τα μεταφέρει ακινητοποιηθεί  και τα μελίσσια πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθούν. Για την μεταφορά χρησιμοποιούνται τα μελισσοκομικά φορτηγά των μελισσοκόμων που συμμετέχουν στην ομάδα, και στον τόπο του ατυχήματος καλείται όχημα όμοιας δυναμικότητας με αυτό που ακινητοποιήθηκε."