Παλιούρι

Το παλιούρι είναι ένα πολύ σκληρό και ανθεκτικό φυτό. Το ριζικό του σύστημα εκμεταλλεύεται άριστα την υγρασία του εδάφους και έτσι μπορεί και επιβιώνει τόσο σε άγονα εδάφη όσο και σε εύφορα. Είναι θάμνος και σπάνια ξεπερνά σε ύψος τα 5 μέτρα. Είναι γνωστό σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και ανατολικά φθάνει μέχρι το Ιράν και το Αφγανιστάν.


Ταξιανθία παλιουριού (Paliurus spina-christi)Οι καρποί του είναι στρόγγυλοι σαν μικροί δίσκοι, διαμέτρου μέχρι 3 εκατοστά, ξυλώδεις και όπου πέσουν βλασταίνουν εύκολα.

Άριστο μελισσοκομικό φυτό με μεγάλη νεκταροέκκριση και ταυτόχρονη παραγωγή γύρης, χρώματος έντονου κίτρινου. Το πλήθος των λουλουδιών του σε ταξιανθία αλλά και σε συνδυασμό με τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά το κάνουν να είναι πολύ ελκυστικό για τις μέλισσες. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η νεκταροέκκρισή του επηρεάζεται αρνητικά από τον άνεμο, ο οποίος στεγνώνει το νέκταρ πάνω στα άνθη, αλλά και από την βροχή που, αντιθέτως, ξεπλένει το νέκταρ από τα άνθη.

Το παλιούρι παράγει μέλι άριστης ποιότητος, φωτεινού κίτρινου χρώματος, με πολύ καλό ιξώδες. Αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και σε τόπους που υπάρχει μεγάλος αριθμός φυτών παλιουριάς, ένα δυνατό μελίσσι μπορεί άνετα να συλλέξει μέχρι και δώδεκα κιλά μέλι άριστης ποιότητας.

Έχει αναφερθεί πως τα μελίσσια στην εποχή άνθισης του παλιουριού κάνουν θαυμάσιες βασίλισσες, γιατί είναι πολύ καλά ταϊσμένες σε βασιλικό πολτό από την πολύ και φρέσκια γύρη που μπαίνει στις κυψέλες.