ΘΡΟΥΜΠΙ

Θρούμπι ή Σατουρέια (Satureja thymbra)

Αυτοφυές φυτό (φρύγανο) που το συναντάς σε όλη την Ελλάδα.
Προτιμά τα ηλιόλουστα βραχώδη και ασβεστώδη εδάφη .
Φτάνει σε ύψος τα 30 με 50 εκατοστά.

Είναι αρωματικό και χρησιμοποιείται περισσότερο στη μαγειρική, στις σαλάτες, τις σάλτσες και τα ψητά.
Το θρούμπι χρησιμοποιείται όπως η ρίγανη και το θυμάρι, τρίβεται και φυλάγεται.
Μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτα τα νωπά φύλλα του, που έχουν μια πικρή γεύση.

Πως πολλαπλασιάζεται το θρούμπι;
Με σπόρους στα μέσα της Άνοιξης.
Το θρούμπι το ορεινό (Satureja montana) πολλαπλασιάζεται και με διαίρεση των θυσάνων της βάσης του φυτού, πάλι την Άνοιξη, απ ευθείας στην οριστική τους θέση.

Ανθίζει το Μάιο για περίπου ένα μήνα και δίνει ένα αρωματικό μέλι.
Οι μέλισσες το επισκέπτονται μόνο για το νέκταρ του.
Συνυπάρχει με το θυμάρι και προηγείται χρονικά στην ανθοφορία.

Τα άνθη, τα φύλα και το μέλι του μυρίζουν κάτι μεταξύ ρίγανης και θυμαριού.

Στην Αττική ανθίζει τον Απρίλιο. 

Δυστυχώς οι πυρκαγιές και οι οικοπεδοποιήσεις συρρικνώνουν διαρκώς τον ζωτικό του χώρο.