Γκορτσιά ( αχλαδιά ) φλοιός 

Γκορτσιά (Pyrus amygdalus)  Η γκορτσιά (Αγριοαχλαδιά) είναι γένος φυτών στο οποίο ανήκουν 30 διαφορετικά είδη φυτών με πιο γνωστά τα Pyrus spinosa και Pyrus amygdaliformis (Πύρος ο αμυγδαλόμορφος) τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των Ροδανθών (Rosaceae). 
ανθοφορία Μαρτιο - Απριλιο.Φυσικά λόγο εποχής δεν μπορούμε να μιλάμε για μεγάλες ποσότητες μελιού, επειδή το περισσότερο μέλι το τρώει ο γόνος τώρα, αλλά κάνα δυο πλαίσια μπορεί και το μαζεύει το κάθε μελίσσι. 

Αυτά τα δυο πλαισιάκια όμως είναι αρκετά για να δώσει τα αρώματα και τις ωραίες της γεύσεις στο σύνολο του μελιού που θα τρυγήσουμε αργότερα.
Φυσικά δίνει και γύρη.

Είναι φυλλοβόλο δέντρο, που φτάνει τα 6m και είναι αγκαθωτός. Τα νεαρά κλαδιά στην αρχή έχουν λευκές τρίχες, αργότερα όμως είναι γυμνά. Τα φύλλα είναι πράσινα επάνω και γαλαζωπά κάτω. Τα άνθη είναι λευκά και ο καρπός (γκόρτσι) είναι σφαιρικός με χρώμα κιτρινοκάστανο και αρκετά στυφός. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις και μέτρια υγρά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Φυτεύονται μεμονωμένα, σε δενδροστοιχίες και οπωρώνες.