Τι Ειναι η Γύρη
 
Είναι το προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια.
Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για τη διατροφή μας.
Χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία, στη βιομηχανία καλλυντικών, στη διατροφή ανθρώπου και οικιακών ζώων, στην κατασκευή υποκατάστατων γύρης για τη διατροφή των μελισσών,
σε διάφορες έρευνες για τις αλλεργίες, σε προγράμματα βελτίωσης φυτών και στην επικονίαση φρούτων και λαχανικών.
 
ΓΥΡΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΦΡΕΣΚΙΑ 100% Νωπή 
μόλις ο μελισσοκόμος τη συλλέγει κάθε απόγευμα από τα μελίσσια την αποθηκεύει 
ΑΜΕΣΩΣ στην ΚΑΤΑΨΥΞΗ έτσι ώστε να μη χάσει κανένα από τα 100 και πλέον πολύτιμα ΕΝΖΥΜΑ 
τα οποία δρούν σαν μία ΒΟΜΒΑ ζωντάνιας,νεότητας και μακροζωϊας για τον ανθρώπινο οργανισμό.Η διάθεση της στους καταναλωτές πρέπει να γίνεται μετά από παραμονή τουλάχιστον 48 ωρών στην κατάψυξη, έτσι ώστε να σταθεροποιείται το ενζυμικό περιβάλλον , να απενεργοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο οι αλλεργιογόνοι παράγοντες και να θανατώνονται οι τυχον μικροοργανισμοί. 
 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ 
Η νωπή γύρη διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα πολύτιμα συστατικά της μόνο στην κατάψυξη (τα βάζα δε σπάνε στην κατάψυξη), μέσα στην οποία μπορεί να καταναλωθεί και ύστερα από ένα χρόνο. 
Η ημιαποξηραμένη (που συντηρείται στο ψυγείο) και η αποξηραμένη γύρη (η οποία δε χρειάζεται ψυγείο) είναι λόγω της απουσίας των ενζύμων καθώς και άλλων πολύτιμων συστατικών , μικρότερης βιολογικής και θρεπτικής αξίας. 
Η κατανάλωση της γύρης δεν ενδείκνυται γιά άτομα πού εκδηλώνουν ισχυρές αλλεργικές εκδηλώσεις στο προιόν αυτό. 
Ενώ αντίθετα βοηθάει να ξεπεραστούν ασθενείς αλλεργικές εκδηλώσεις από διάφορες άλλες αιτίες όπως π.χ. αλλεργική ρινίτιδα. 
Η διατήρηση μιάς καλής φυσικής σωματικής και πνευματικής κατάστασης , επιβάλλει την ημερήσια κατανάλωση επαρκούς ποσότητας γύρης , λόγω της υποβαθμισμένης διατροφής του σημερινού ανθρώπου. 
«Αν θέλετε να ζήσετε και να γεράσετε αξιοπρεπώς τρώτε κάθε μέρα γύρη» 
Ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση: 
4 κουταλάκια του γλυκού 
Συνιστάται να καταναλώνεται αναμεμιγμένη σε μισό ποτήρι χυμού ή νερού. 
Όταν καταναλώνετε με άδειο στομάχι πριν το φαγητό επιταχύνει τις καύσεις και χάνουμε βάρος καίγοντας περιττά λίπη. 
Ενώ όταν καταναλώνετε μετά το φαγητό αυξάνει τη μυϊκή μάζα του σώματος.Γι αυτό αποτελεί το άριστο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για τους αθλητές. 
Ξεκινάτε με ένα κουταλάκι την πρώτη μέρα , τη δεύτερη με 2 κουταλάκια κλπ.
 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ 
1 α – Αμινοβουτυρικό οξύ 12 Κυστίνη 
2 Αλανίνη 13 Λευκίνη 
3 Αργινίνη 14 Λυσίνη 
4 Ασπαραγονικό οξύ 15 Μεθειονίνη 
5 Ασπαρτικό οξύ 16 Προλίνη 
6 Βαλίνη 17 Σερίνη 
7 Γλουταμινικό οξύ 18 Τρυπτοφάνη 
8 Γλυκίνη 19 Τυροσίνη 
9 Θρεονίνη 20 Υδροξυπρολίνη 
10 Ισολευκίνη 21 Φαινυλαλανίνη 
11 Ιστιδίνη 
30 gr γύρης την ημέρα ικανοποιούν τις ανάγκες ενός ενήλικα σε αμινοξέα. 
35 gr γύρης περιέχουν τόσες πρωτεΐνες και αμινοξέα όσο και 180 gr μοσχαρίσιο κρέας ή 7 αυγά. 
Περιέχει όμως και πολλές βιταμίνες. 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ 
1 Θειαμίνη Β1 
2 Ριβοφλαβίνη Β2 
3 Παντοθενικό οξύ Β3 
4 Νιασίνη Β5 (αγχολυτική βιταμίνη) 
5 Πυριδοξίνη Β6 
6 Φολικό οξύ Bc 
7 Βιοτίνη Η 
8 Ρουτίνη R (τονώνει την καρδιά, προφυλάσσει από εγκεφαλικά) 
9 Ασκορβικό οξύ C 
10 Αξηροφθόλη A 
11 Καλσιφερόλη D 
12 Τοκοφερόλη E 
13 Νιασίνη PP 
14 Αντιαιμορραγική Κ 
15 Κοβαλαμίνη Β12 

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε ρουτίνη (βιταμίνη R) τονώνει την καρδιά και χαμηλώνει τους ρυθμούς της, αυξάνει την ανθεκτικότητα, διατηρώντας την ελαστικόητα των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες και οφθαλμικές ρήξεις. 
Περιέχει γοναδοτρόπες ορμόνες, που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απ' ευθείας στους γενετικούς αδένες, τόσο του άρρενος όσο και του θήλεος. Η σπερματογένεση στον άνδρα και η φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα καθορίζονται σημαντικά από την παρουσία αυτών των ορμονών. Αυξάνει τη σεξουαλική ικανότητα και γονιμότητα του άνδρα και της γυναίκας. 
Ύστερα από χορήγηση γύρης, σε άντρες που θεωρούνταν στείροι, παρατηρήθηκε ότι ένα ποσοστό από αυτούς κατάφερε να αφήσει έγκυο τη γυναίκα τους. 
Περιέχει φυσικές χρωστικές ουσίες όπως η ξανθίνη και η καροτίνη. 
Η μεγάλη όμως, αξία της γύρης έγκειται στα ένζυμα που περιέχει και τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός για ολες τις λειτουργίες του.Ας σημειωθεί ότι η διατροφή του σημερινού ανθρώπου είναι πολύ φτωχή σε ένζυμα , αν σκεφτούμε ότι αυτά υπάρχουν στο κεφίρ ,στο ξυνόγαλο,στο γιαούρτι, στο φρέσκο γάλα, στο γνήσιο μέλι και λιγότερο στα φρούτα.Στην ιστοσελίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , www.melinet.gr , αναφέρεται ότι η γύρη περιέχει πάνω από 100 ένζυμα , ονομαστικά όμως βρήκαμε μόνο 20 , τα οποία και παραθέτουμε στον παρακάτω πίνακα. 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΖΥΜΩΝ 
1 Αμυλάση 
2 Καταλάση 
3 Κοζυμάση 
4 Συστήματα κυτοχρωμάτων 
5 Διαφοράση 
6 Διαστάση 
7 Λακτική δευδρογενάση 
8 Πεπτάση 
9 Φωσφατάση 
10 Σακχαράση 
11 Σακινική δευδρογενάση 
12 Συνεζυμάση 
13 Ιμβερτάση 
14 Τρυψίνη 
15 Τρανσφεράση 
16 Υδρολάση 
17 Λυάση 
18 Λιγάση 
19 Ισομεράση 
20 Πεψίνη 

Περιέχει ακόρεστα λίπη που σε συνδυασμό με τις διάφορες βιταμίνες προστατεύουν από την αρτηριοσκλήρυνση. 
Οι υδατάνθρακες που περιέχει γλυκόζη, φρουκτόζη, πεντογάνες, δεξτρίνες, άμυλο, κυτταρίνη, πολλενίνη βοηθούν τον οργανισμό να κάψει τα λίπη των τροφών. 
Μεγάλη είναι η αξία της γύρης όσο αναφορά και στα σπάνια μεταλλικά και ανόργανα ιχνοστοιχεία που περιέχει τα οποία δρουν ως καταλύτες για την μετατροπή της τροφής σε αφομοιώσιμη ύλη. 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ – ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 
1 Κάλιο 14 Χαλαζίας 
2 Μαγνήσιο 15 Νάτριο 
3 Ασβέστιο 16 Αργίλιο 
4 Σίδηρος 17 Βόριο 
5 Πυρίτιο 18 Ιώδιο 
6 Φώσφορος 19 Νικέλιο 
7 Θείο 20 Τιτάνιο 
8 Χλώριο 21 Χρώμιο 
9 Μαγγάνιο 22 Κασσίτερος 
10 Χαλκός 23 Φθόριο 
11 Ψευδάργυρος 
12 Μόλυβδος
13 Σελήνιο (για το δέρμα)

Περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες οι οποίες προφυλάσσουν τον οργανισμό από διάφορα μικρόβια όπως αυτό της Σαλμονέλας. 
Από το 18ο αιώνα χρησιμοποιείται στη διαιτητική. 
Βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και βοηθά ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία αντίσταση (ανοσοποίηση). Η γύρη που μαζεύουν οι μέλισσες είναι εντομόφιλη. Συνήθως η ανεμόφιλη γύρη προκαλεί αλλεργίες. Παρ' όλ' αυτά οι μέλισσες προσθέτουν στη γύρη που μαζεύουν σάλιο και νέκταρ πράγμα που εξουδετερώνει σχεδόν κάθε αλλεργικό παράγοντα. 
Η γύρη έχει ένα καταπληκτικό και καλά αποδειγμένο αποτέλεσμα πάνω σε κάθε αθλητική δραστηριότητα λόγω των πολλών και σπανίων ιχνοστοιχείων που περιέχει. 
Ένας αθλητής παίρνοντας γύρη καλύπτει άνετα στην προπόνηση 50km αντί 30km υπό κανονικές συνθήκες και με λιγότερες από 5.000 θερμίδες. 
Περιέχει 3 αυξητικές ουσίες. Θεραπεύει την χρόνια προστατίτιδα και βελτιώνει θεαματικά τη καλοήθη και κακοήθη φλεγμονή του προστάτη ίσως λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων ψευδάργυρου που περιέχει. 
Είναι πλούσια σε κυστίνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών. 
Ενδείκνυται για τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα. 
Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στο δέρμα και την αισθητική του. 
Μειώνει την ακμή του προσώπου και διευκολύνει τη θεραπεία εγκαυμάτων. 
Περιέχει καροτίνια τα οποία προστατεύουν τον άνθρωπο από διάφορα είδη καρκίνου. 
Προστατεύει τον οργανισμό από τις βλαβερές ακτινοβολίες-ραδιενέργεια. Ζωτικά όργανα σχεδόν αδρανοποιημένα λόγω ακτινοβολιών επανήλθαν σχεδόν 100% ύστερα από τη χορήγηση γύρης (το συκώτι τετραπλασίασε τη δυνατότητά του να παράγει γλυκογόνο). 
Περιέχει ριβοφλαβίνη, μια βιταμίνη που ενεργεί πάνω στον αμφιβληστροειδή του ματιού με αποτέλεσμα να ξεκουράζει και να προστατεύει την όραση. 
Λόγω των φυσικών αντιβιοτικών ουσιών που περιέχει προφυλάσσει από κρυολογήματα και γρίπη. Βοηθά στα γυναικεία προβλήματα εμμηνόρροιας, εμμηνόπαυσης (περίοδος κλιμακτηρίου). 
Αυξάνει τις νοητικές ικανότητες, προσφέρει ευεξία και ευφορία. Αποτελεί άριστο φυσικό αναζωογονητικό για οποιαδήποτε περίπτωση καταπτώσεως του οργανισμού. Είναι ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για περιπτώσεις κοπώσεων. 
Ενισχύει τη συστολή της καρδιάς και έχει διουρητική δράση. Βοηθά στη διανοητική λειτουργία και αυξάνει την αυτοπεποίθηση. 
Βελτιώνει θεαματικά επίμονες δυσκοιλιότητες, διάρροιες, εντεροκολίτιδες, που οφείλονται σε ακανόνιστη ανάπτυξη χλωρίδας στο έντερο ή και άλλα παθογόνα μικρόβια. 
Εκπληκτικά είναι όμως τα αποτελέσματα της χορήγησης γύρης στα παιδιά. Αυξάνει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά 30% και την αιμοσφαιρίνη κατά 15%. Δυναμώνει τον οργανισμό των παιδιών για αντίσταση στις αρρώστιες του χειμώνα και επιπλέον βοηθάει για συγκέντρωση στα σχολικά μαθήματα. Η γύρη όμως ενδείκνυται και για τα διανοητικά καθυστερημένα παιδιά ή και τα καθυστερημένα στην ανάπτυξη. 
Όσον αφορά τον διαβήτη αναφέρονται περιπτώσεις μεγάλης βελτίωσης με χορήγηση γύρης. 
Στρες, άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, τάση για αμνησία, καταπολεμούνται άριστα με τη γύρη. 
Για το πάρκινσον αναφέρονται αποτελέσματα βελτίωσης με τη χρήση γύρης. 
Περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση, και το σφρίγος του ανθρώπου, επηρεάζουν θετικά το μεταβολισμό του νερού, ελέγχουν την όρεξη, την απόθεση λίπους στον οργανισμό, τη λειτουργία των ωοθηκών και του θυρεοειδούς αδένα. 
Οι υγιέστεροι και περισσότερο μακρόβιοι άνθρωποι του κόσμου είναι οι κάτοικοι των Ιμαλαΐων, του Καυκάσου στη Ρωσία και των βουνών Βικαμπόμπα στο Εκουαδόρ, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη γύρη στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. 
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ 
Θετικός επηρεασμός της Γύρης 
1 Κρυολογήματα – Γρίπη 
2 Αλλεργικό συνάχι – Άσθμα – Αλλεργίες 
3 Αθλητές – Αθλητικές δραστηριότητες 
4 Προστάτης – Προστατίτιδα 
5 Ρευματισμοί – Αρθρίτιδες 
6 Τριχόπτωση – Χρώμα, υγεία μαλλιών 
7 Δέρμα – Ακμή προσώπου – Εκζέματα 
8 Παθήσεις από ακτινοβολίες – Ραδιενέργεια 
9 Συκώτι 
10 Γυναικεία προβλήματα – Κλιμακτήριος 
11 Νοητικές ικανότητες – Πνευματική διαύγεια 
12 Σωματική ευεξία – Ευφορία 
13 Αναζωογόνηση – Ανδρισμός 
14 Σεξουαλική ικανότητα ανδρών-γυναικών 
15 Ανακούφιση κόπωσης – Έλεγχος όρεξης, βάρους 
16 Παιδιά 
17 Διαβήτης 
18 Στρες – Άγχος – Κατάθλιψη – Αϋπνία 
19 Όραση 
20 Εντερικές διαταραχές – Κολικοί – Κολίτιδα 
21 Πάρκινσον 
22 Εγκεφαλικές διαταραχές και αιμορραγίες 
23 Καρδιά 
24 Τριχοειδή αγγεία 
25 Αδυναμία – Εξασθένηση οργανισμού 
26 Θυρεοειδής αδένας 
27 Αναιμία 
28 Ανοσοποιητικό σύστημα 
29 Αρτηριοσκλήρυνση 
30 Βουλιμία 
31 Γήρας 
32 Εγκυμοσύνη – Θηλασμός 
33 Δυσπεψία 
34 Κακοήθεις όγκοι – Καρκίνος 
35 Νεφρά 
36 Χοληστερίνη 
 
Μέλισσα και μελισσοκομική τεχνική, Π. Χαριζάνης, Β΄ Έκδοση, Εκδ. Μελισσοκομική Επιθεώρηση, Ν. Παππάς, σελ. 205 – 208. 

-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης