Εξολοθρεύοντας τους σκούργους,

με παραδοσιακά δολώματα και 5 έξυπνες κινήσεις

Οι σκούργοι ή σερσένια είναι οι σημαντικότεροι εχθροί των μελισσών, από Αύγουστο μέχρι Οκτώβρη.

Διαβάστε μερικές χρήσιμες οδηγίες για την πλήρη εξόντωσή τους, με οδηγό το ιστορικό πλέον βιβλίο του Γιάννη Ρέρρα “Σφήκες”

sfikes ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΛΙΣ

Όσο βαίνουμε προς τον Αύγουστο, οι σκούργοι ή σερσένια κατακλύζουν τα μελισσοκομεία κυρίως στα νησιά και στη νότιο Ελλάδα. Το βιβλίο “Σφήκες” του Γιάννη Ρέρρα είναι πλέον ιστορικό (έχει εξανληθεί) και αποτελεί το μόνο στο είδος του που περιγράφει αναλυτικά τρόπους καταπολέμισης, από τον γνωστό Ανδιώτη μελισσοκόμο, που για εξήντα χρόνια πολέμισε τις σφήκες στην Άνδρο όσο κανένας άλλος.

 

 1. Στενεύοντας τις εισόδους: τοποθετήστε ειδικές θυρίδες για σφήκες, ή απλά μειώστε τις εισόδους, αφήνοντας 5-7 εκατοστά μόνο. Όσο μικρότερη είσοδος, τόσο ευκολότερα οι φρουροί-μέλισσες μπορούν να αναχαιτίσουν τον εχθρό.

 2. Αφαιρέστε κάθε πρόσθετη σανίδα πτήσης, που γίνεται σανίδα προσγείωσης για τους σκούργους.

 3. Για σταθερά μελισσοκομεία, λίγων μελισσών: τοποθετήστε δίχτυ ψαράδων Νο 22, που να καλύπτει την είσοδο του μελισσιού. Μπροστά στην είσοδο, το δίχτυ πρέπει να απέχει τουλάχιστον 30 εκατοστά από την κυψέλη. Έτσι, τα σερσένια δεν προσεγγίζουν τη φρουρά των μελισσών, αφού και ακόμα και αν το διαπεράσουν, δυσκολεύονται να κάνουν ελιγμούς σε τόπο μικρό χώρο, και έτσι λίγες το τολμούν (Ρέρρας 2001, σελ 15)

 4. Χρήση ειδικών σφηκοπαγίδων-κυψέλης, και διαφόρων δολωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι παγίδες πρέπει να βρίσκονται κοντά στα μελίσσια. Οι ώρες που χτυπούν περισσότερο οι σφήκες είναι 10πμ-2μμ. Σημαντικό είναι πώς για τα πρώτα λεπτά, οι παγίδες πρέπει να μείνουν ανοιχτές, και να μπορούν οι σκούργοι να παίρνουν δόλωμα ανενόχλητοι. Αυτοί οι πρώτοι επισκέπτες είναι οι “ανιχνευτές”, που θα δώσουν το σήμα για μαζική προσέλευση στην συνέχεια.

 5. Συνταγές για δολώματα. Υπάρχουν πολλές αυτοσχέδιες συνταγές. Τα δολώματα πρέπει να είναι νωπά, να μην τα βλέπει ο ήλιος γιατί ξεραίνονται γρήγορα. Τα τοποθετούμε πρωί στην παγίδα

  1. Κιμάς και σαρδέλες ψιλοκομμένες, σε αναλογία 1:1

  2. Κιμάς και γατοτροφή, 1:1

  3. Κομμάτι αλαντικών, τύπου παριζάκι

  4. Σκυλοτροφή νωπή