Μην ξεχνάμε τη βαρρόα
Η καταπολέμηση της βαρρόα γίνεται το φθινόπωρο - αρχές άνοιξης και καλοκαίρι.
Επειδή κάθε χρόνο υπάρχουν μελισσοκόμοι με κρούσματα βαρρόα μάρτιο - απρίλιο θέλουμε να αφιερώσουμε αυτή την ανάρτηση για να τους προλάβουμε.
Ο νούμερο 1 εχθρός έως τώρα είναι η βαρρόα, να ενθυμούμαστε τι έπαθαν οι μελισσοκόμοι που δεν μπόρεσαν να καταπολεμήσουν τη βαρρόα το 1981 και τέλος ότι τα άγρια μελίσσια εξαφανίστηκαν και δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν μόνα τους τη βαρρόα.
Θυμίζοντας πως η αμερικάνικη σηψηγονία εμφανίζεται σχεδόν πάντα σε κυψέλες που δεν έχει γίνει σωστή η καθόλου καταπολέμηση για βαρρόα κι αυτό γιατί ψοφάει ραγδαία πολύς γόνος, οι εργάτριες δεν προλαβαίνουν να τον καθαρίσουν κι έρχεται η σήψη.
Η καλύτερη περίοδος να καταπολεμήσουμε τη βαρρόα είναι τότε που δεν υπάρχει πολύ γόνος δηλαδή τέλη Δεκεμβρίου - Αρχές Ιανουαρίου και το καλοκαίρι (αρχές Αυγούστου) η μετά τον τρύγο . Αν τα μελίσσια ξεκινήσουν να ρίχνουν γόνους και δε κάναμε θεραπεία τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Διότι με ύπαρξη γόνου η βαρρόα είναι κρυμμένη και δε καταπολεμάται εύκολα. Πρέπει τα μελίσσια να είναι με όσο το δυνατόν λιγότερο γόνο
Η βαρρόα τον Ιανουάριο είναι πιο αδύναμη από ποτέ. Δεν υπάρχει ούτε γόνος, και οι μέλισσες είναι "νηστικές", δε τρέφονται σωστά, άρα και η αιμολέμφος δε περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά για να ξεζουμίσει η βαρρόα. Συνεπώς τα βαρρόα βρίσκονται στο πιο αδύναμο στάδιο, εντελώς εκτεθειμένα και νηστικά. Βάζοντας το κατάλληλο σκεύασμα χημικό η βιολογικό χτυπάμε στο μεδούλι τον εχθρό μας και καθαρίζουμε τα μελίσσια έγκαιρα.
Γι αυτό κρούωμε τον κώδωνα του κίνδυνου και σας υπενθυμίζουμε πως όλοι μα όλοι πρέπει να καταπολεμάμε τη βαρρόα με κάποιο τρόπο.