Παραφυάδες - Διαίρεση των μελισσιών γίνεται
α) για να αντιμετωπίσουμε την σμηνουργία
β) για να πολλαπλασιάσουμε τα μελίσσια.
Για την πρόληψη της σμηνουργίας διαιρούνται τα πολύ δυνατά μελίσσια τα οποία φαίνονται την Άνοιξη να προχωρούν γρηγορότερα από τα άλλα και έχουν αυξημένες πιθανότητες να σμηνουργήσουν.
Η απλούστερη μέθοδος είναι να πάρετε μερικά πλαίσια με γόνο και τον πληθυσμό τους και να τα τοποθετήσετε σε μια άδεια κυψέλη. Την κυψέλη αυτή, για να μην χάσει τον πληθυσμό της, θα πρέπει να την μεταφέρετε σε απόσταση 6 χιλιομέτρων, να παραμείνει εκεί για μια εβδομάδα και μετά να την επιστρέψετε στην καινούργια της θέση.
Για να αποφύγετε την μετακίνηση τοποθετείστε στην νέα κυψέλη κυρίως εκκολαπτόμενο γόνο και τινάξατε τον πληθυσμό από μερικά επιπρόσθετα πλαίσια γόνου, με προσοχή όμως να μην μεταφέρετε κατά λάθος και την βασίλισσα. Στην ανάγκη αλλάζεται μετά από μερικές ημέρες την θέση των δύο μελισσιών.
Επειδή θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στο ορφανό μελίσσι και η βασίλισσα που θα εκκολαφθεί από τα βασιλικά κελιά ορφάνιας ποιοτικά δεν θα είναι η καλύτερη, σας συνιστούμε να εισάγετε μια βασίλισσα στο ορφανό μελίσσι 2-3 ημέρες μετά την αρχική επέμβαση. Θα πρέπει συνεπώς να μάθετε πώς να κάνετε βασίλισσες ή θα πρέπει να αγοράσετε μια έτοιμη.
Εναλλακτική μέθοδος πρόληψη σμηνουργίας και ταυτόχρονη παραγωγή νέων μελισσιών είναι η μέθοδος του φορητού μελισσοκομικού θερμοθαλάμου όπως περίγραψε ο κ. Υφαντίδης στην Μελισσοκομική Επιθεώρηση το 2000, στο τεύχος Ιανουαρίου (σελ. 27-31).
Εάν η σμηνουργία εκδηλωθεί, δηλαδή εμφανιστούν βασιλικά κελιά φυσικής σμηνουργίας τότε μπορείτε να φτιάξετε μερικά κυψελίδια αποτελούμενα από 2-3 πλαίσια γόνου με ένα-δυο βασιλοκύταρα το καθένα.
Όταν εκκολαφθούν οι καινούργιες βασίλισσες και συζευχθούν ενισχύστε τα μικρά αυτά μελίσσια με εκκολαπτόμενο γόνο από άλλα δυνατά μελίσσια, τροφοδοτείστε και δώστε κηρήθρες για να κτίσουν
Εάν επιθυμείτε να πολλαπλασιάσετε τα μελίσσια σας ανεξάρτητα με την σμηνουργία ακολουθείστε τις ίδιες αρχές που περιγράφηκαν παραπάνω ή την εξής απλή μέθοδο.
Σε δυόροφο μελίσσι φροντίστε να υπάρχει νεαρός γόνος και στα δυο πατώματα. Τοποθετείστε ένα χώρισμα (κοντραπλακέ ή αερισμό) ανάμεσα στα δύο πατώματα. Στο 2ο πάτωμα φροντίστε να υπάρχει διαφυγή των μελισσών.
Κάντε επιθεώρηση σε 2-3 ημέρες και εντοπίστε σε ποιο όροφο υπάρχουν βασιλικά κελιά.
Χαλάστε τα κακοφτιαγμένα και τα μικρά και αφήστε 1-2 τα καλύτερα.
Αντικαταστήστε το χώρισμα με βασιλικό διάφραγμα.
Μια με δυο ημέρες πριν την εκκόλαψη της βασίλισσας μεταφέρατε το ένα πάτωμα με τις κηρήθρες και τον πληθυσμό του σε διπλανή θέση. Είναι προτιμότερο να μεταφέρετε το μελίσσι με την βασίλισσα και να αφήσετε στην αρχική θέση το ορφανό.
Αφήστε να συζευχθεί η νέα βασίλισσα και επιθεωρείστε μετά από 15 ημέρες.